Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
Strona główna   ›   Dla klientów   ›   Wasze przepisy   ›   Dania mięsne
Dania mięsne
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Obrazek dla przepisu

Składniki - kupisz w Kefirku:

Na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pełnoziarnistej (zdrowsza i pożywniejsza, ale można użyć także zwykłej)
  • 1 duża łyżka masła
  • pieprz, sól

Można też kupić gotowe placki na tortillę.

Na nadzienie:

  • ketchup
  • sałata lodowa
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Na sos:

  • 1 ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml chudej śmietany
  • sól, pieprz

Składniki sosu miksujemy.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i marynujemy w oliwie i przyprawach. Smażymy na dużym ogniu na złoty kolor.

Zagniatamy ciasto, dizelimy na 7-10 części i wałkujemy na cieniutkie placki. Pieczemy na patelni bez tłuszczu do wystąpienia bąbelków na powierzchni placka. Przewracamy i pieczemy na drugiej stronie. Placki napełniamy najlepiej zaraz po upieczeniu, zaczynając od sosu.

Po nałożeniu sosu, warzyw i kurczaka, formujemy tortille.


Zobacz pozostałe przepisy